A hallás csodája

A fül az emberi test egyik legérzékenyebb szerve. Minimális mechanikus nyomásingadozást elektrokémiai energiává alakít át, és idegimpulzusok formájában továbbításra kerülnek az agyba.  Figyelmeztet a fül veszély esetén, lehetővé teszi a számunkra a kommunikációt és a térbeli tájékozódásban is segít.

 

Az emberi hallásrendszer lehetővé teszi, hogy a levegő nyomásingadozásait hangként vagy zajként érzékeljük. Az ilyen típusú rezgéseket hangnak nevezik. Amikor a dobhártyát hanghullámok érik, ezeket a mozgásokat továbbítják a hallócsontocskák (kalapács, üllő, kengyel) a csigának. A csiga feltekert része a belsőfülnek, borsószem méretű képződmény, amelynek folyadékában 25.000 apró érzékelő szőrszál található. Ezek a szenzoros szőrszálak a hangrezgéseket bioelektromos jelekké alakítják át a csigában. Ilyen módon a hanghullámok a tenger, a nyelv vagy a szimfónia hangjaivá alakulnak.

A fül részei: 

  1. Kalapács 2. Üllő 3. Kengyel 4. 3 Félkörös ívjárat 5. Külső hallójárat 6. Dobhártya 7. Csiga 8. Fülkürt

 

A fül részei

 

Frekvenia és decibel

A nyomásingadozások közötti távolság minél rövidebb, annál magasabbnak érzékelünk egy hangot. A rezgésfrekvencia mértékegysége (rezgés per másdperc) a Hertz (Hz). Az emberi hallástartomány 16 Hz és 16.000 Hz között van, míg bizonyos állatoknál 100.000 Hz is lehet. A frekvencia mellett a hangnyomás meghatározó. Ezt Decibelben (dB) mérik. Minél magasabb a Decibel-érték, annál hangosabbnak érzékeljük a zajt.

Az A-Skála a zajok mérésére szolgál decibelben számolva, ami a zajok hangerejét hallásunknak megfelelően ábrázolja. Ez az emberi fül érzékenységét veszi figyelembe. A 3 dB különbség alig érzékelhető, de fizikailag azt jelenti, hogy a hang intenzitása megduplázódik. A 10 dB már tízszeres növekedést jelent, de az emberek csak úgy érzékelik, hogy kétszer olyan hangos.

Decibel skála

A hallásvédő termékek védőhatását dB-ben (decibelben) határozták meg. Mivel ez logaritmikus mennyiség, még a numerikus értékek kis különbségei is jelentős különbségeket mutatnak a fizikai érzékelhetőségben. Például, a zajszint 10 dB-es növekedése kétszer olyan hangosnak érezhető.

SNR érték

A termék SNR (single number rating) értéke az emberi fül számára releváns frekvenciatartomány (125–8000 Hz) átlagos szigetelési értékét jelzi. Például egy 35 dB-es SNR-érték a 100 dB-es zajszintet (például egy tipikus éjszakai klubban) 65 dB-re csökkenti. Ez a 85 dB-es küszöbérték alatt van, ami a halláskárosodás határa. Ezek a hallásvédő termék megfelelő védelmet biztosítanak hosszabb időtartam esetén is.

A 85 dB-es küszöbérték a munkahelyi egészségvédelmen és biztonságon alapul, és egy 40 órás munkahétre vonatkozik. Ha a zajszint meghaladja ezt az értéket, a munkahelyen hallásvédelmi eszközt kell viselni. A 80 dB vagy annál magasabb zajszint esetén a hallásvédelmi eszközt biztosítani kell, és használni, ahol csak lehetséges. A zajnak való kitettség időtartama mindig jelentős hatást gyakorol a potenciális kockázatra. Minél magasabb a zajszint, annál rövidebb a zajnak kitettségi idő: 40 óra 85 dB zajszinttel való kitettség egyenlő két órával 98 dB-nél vagy csak tíz perccel (!) 109 dB esetén.

HML érték

A HML értékek a megfelelő hangszigetelés szintjét jelzik három kombinált frekvenciatartományban: H (high - magas): 2000 és 8000, HzM között (medium - közepes): 1000 és 2.000 HzL között, (alacsony): 125 és 1000 között Hertz. A HML értékek számítások elvégzésére használhatók, amikor részletesebb információ áll rendelkezésre a zajforrás frekvenciaösszetételéről, pl. az eszköz dokumentációjának megfelelően.